Zelf veranda plaatsen, haalbaar of onmogelijk?

Dat een veranda geen goedkoop grapje is, wist je wellicht al. Daarom trachten bepaalde mensen zélf hun veranda te plaatsen. Of het een goed plan is om op je eentje te gaan klussen? Dat laat ik in het midden. Want zoiets is verschillend voor elk persoon en handige harry’s zijn absoluut in het voordeel. Toch is het een absolute noodzaak te weten waaraan je begint.

Fundament = funderingen

En het begin? Laat dat de basis zijn. Deze moet goed zitten. Een goede fundering is dus alles. Indien de ondergrond deze mogelijkheid biedt, kan je opteren voor prefab. Prefab funderingen omvatten een groot voordeel. Dankzij deze funderingsblokken hoef je zelf geen beton te storten. Lekker makkelijk. Ligt de fundering er? Goed, nu kan je de staanders plaatsen.

Meer met montages

De montage van de voorste liggers vormen de tweede belangrijkste stap. Deze worden geplaatst op de staanders. Ben je erin geslaagd  om de staanders goed (en waterpas!) te plaatsen? Dan is het tijd om aan de gordingen te beginnen. Die dingen worden aangebracht op zowel de montageregel als op de voorste liggers. Sommige mensen vinden het leuk om de gordingen een aantal regels te laten verzinken in de voorste liggers. Want dat zorgt voor een extra professionele look and feel.  Weet wel dat dit een moeilijke opgave is. Maar het loont de moeite. Beloofd!

Schreeuw het van de daken …

… maar bouw ze eerst! Het skelet van de veranda staat klaar. Je bent al halfweg! Nu is het tijd om je nieuwigheid een dak te schenken. Dat doe je door het dakbeschot en de bijhorende panlatten te bevestigen op de gordingen. Een afwerking door middel van dakpannen maakt je veranda waterdicht.

Vloer je veranda

Je hebt de voorgaande stappen overleefd. Gefeliciteerd! Om je vloer wat steviger te maken, kan je bij stap 1 – de fundering -  hardhouten palen plaatsten. Toch is iedere vloer bij elke veranda anders. In dit geval raad ik je dan ook ten stelligste aan een professional in te schakelen.

Zekerheid met zijwanden

Bij elke veranda is het plaatsen van zijwanden optioneel. Toch zou ik je het wel aanraden. Niet alleen oogt het mooi; bovendien beschermen degelijke zijwanden je veranda (beter) tegen vreselijke weersomstandigheden, waar we in ons landje altijd voor kunnen/moeten vrezen. Indien dit argument je niet kan overtuigen, kan je zijwanden overwegen omwille van je privacy.

Hekwerk, gekwerk

Het hekwerk is een precisiewerkje. Je plaatst het aan de voorkant van je kersverse veranda, tussen de staanders.